Halusin tehdä täksi talveksi lapsille kortsupipon lemppareissa väreissäni. Toivottavasti jossakin muuallakin kuin Oulussa kutsuttiin näitä sillä nimellä kultaisella ysärillä. Silloin ne tosin olivat useimmiten mustia ja otsaa koristi NHL-seuran logo.

Joustinneuleella tehty pipo on siitä kätevä, että se sopii monenkokoiseen päähän. Testasin tätä eilen kookkaalla seitsenkuisella ja omaan makuuni pipo oli söpö myös hänellä vähän oversizena. Kuvissa patsastelevat taaperot ovat vajaa kaksi ja reilu kolme vuotta. Erityisesti nudella langalla neulottu pipo menisi helposti vielä vanhemmallekin. Tässä siis koko-osviittaa, mutta silmukoita on tässä ohjeessa helppo myös vähentää tai lisätä tarpeen mukaan.

Eripaksuisten lankojen vuoksi alta löytyy kaksi eri ohjetta. Myös kavennuksissa on hitunen eroa: nude on kavennettu vain sivureunoilta, sinapin värinen hitusen myös keskeltä ja takaa. Valitse siis omaan makuusi kivempi tapa kaventaa!

Molemmat langat ovat aivan ihania neuloa eivätkä taatusti kutita herkempääkään hipiää. Näistä Schoppel Wollen sinapin värinen lanka on hieman jämäkämpää ja Onion Knit pehmoisempaa (sopii erityisen hyvin aivan mineille). Yhteen pipoon pitää varata kaksi rullaa lankaa. Tässä vielä tarkat tiedot ja ohjeet.

Sinapin värinen pipo

Lanka: Schoppel Wolle Reggae 50 g (hieman huovutettua 100% merinovillaa)
Puikot: Koko 5
Neulotaan kaksinkertaisella langalla

OHJE:

Luo 56 silmukkaa (14 silmukkaa per puikko) ja jatka pyörönä.
Rivit 1-42: Neulo joustinta seuraavasti: 1 kiertäen oikein, 1 nurin
Rivi 43-46: Aloitetaan kavennukset sivureunoilta eli jatketaan joustinta, mutta neulotaan 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 2. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen sekä 3. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen.
Rivi 47: Jatketaan näin + lisätään kavennukset myös keskelle eteen ja taakse eli neulotaan jokaisen puikon alussa ja lopussa 2 oikein yhteen.
Jatka kaventamista niin kauan, että puikoilla on 8 silmukkaa jäljellä. Vedä lanka läpi ja päättele pipon sisäpuolelle.

Nuden marjapuuron värinen pipo

Lanka: Onion Knit Tussah silk 50 g (34% silkkiä + 66% merinovillaa), sävy 204
Puikot: Koko 5
Neulotaan kaksinkertaisella langalla

OHJE:

Luo 68 silmukkaa (17 silmukkaa per puikko) ja jatka pyörönä.
Rivit 1-48: Neulo joustinta seuraavasti: 1 kiertäen oikein, 1 nurin
Rivit 49-55: Aloitetaan kavennukset sivureunoilta eli jatketaan joustinta, mutta neulotaan 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 2. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen sekä 3. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen. Puikoilla on nyt yhteensä 40 silmukkaa.
Rivi 56: Neulo neljä kertaa 2 kiertäen oikein yhteen ja kerran 2 oikein yhteen. Toista jokaisella puikolla (eli silmukkamäärä puolittuu).
Rivi 57: Neulo kaikki kiertäen oikein yhteen. Jäljellä on nyt 10 silmukkaa. Vedä lanka läpi ja päättele pipon sisäpuolelle.

14 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *