Uutta arkea kokopäiväyrittäjänä on tänään takana 2,5 viikkoa. Alkaa jo tuntua vähän rutiinilta, mutta varmaankin oikeasti vasta sitten, kun lopetan ajanlaskun nuorimmaisen päiväkodin aloituksesta. Meidän tyttöjen uudet tarhan tädit ovat aivan ihania. Puhelimme, että hakisimme siirtoa lähemmäksi kotia, mutta ei pysty. Niin hyvinvoivalta likat siellä vaikuttavat. Painavat hiileen muiden joukossa kuin vanhat tekijät, heippaavat meitä vanhuksia jo narikoilta matkaan ja pääsevät aina syliin, jos harmistuttaa.

Samalla illat lasten kanssa ovat alkaneet tuntua entistä arvokkaammilta. Niin hirveä ikävä aina työpäivän päätteeksi ja voi niitä juttuja! Rinnassa on hiipivä pelko siitä, että kohta nämä söpöt ja hassut höpinät ja itsekeksityt sanat polkeentuvat rationaalisempien puheiden alle. Ei enää pyydetä nektanaktariiniä tai vaahtoleipää. ”Hei äiti, me kerehittiin” eli kerettin ja ehdittiin.

Kun eihän näitä kohta enää edes muista! Ja nää on niin huippuja. Siksi olen alkanut vauvakirjojen sivujen loputtua kirjata lasten puheenparsia ylös erilliseen vihkoseen, jota lukemalla saa jo nyt hörähdellä ääneen tuon tuosta. Viimeisin kirjaus tuli viikonlopulta, kun esikoiseltamme tiedusteltiin, mahtoiko hän muistaa isin veljen koiran (Ruska) nimeä. Ilme vakavoitui ja suusta pääsi vaimealla äänellä veikkaus: Rusto.

Muita rakkaita muistoja:

Meneekö tämä oikeaan leukaan? Tuubihuivia pujottaessa.
Äiti, mun kiharat on jumissa! Tukan haromista sormilla peilin edessä.
Maailmanlinna = Linnanmäki
Missä isin töi asuu? Kerrottu aamuisin, että isi menee töihin.
Äiti äiti, mikä tuo on? ja osoittaa auton oven saranoita. – Ne on saranat. Ei, kun hengitysilmaa.
Pepputtia = ketsuppia
Senttipentti = senttimetri
Jäätelonuutti
Isi pierasi kuin ukkonen

Laitoin eilen Facebookkiin julkaisun, jossa mietin, josko näitä termejä ottaisi ihan jokapäiväiseen sanavarastoon. No eikä pelkästään näitä vaan pöllin muutaman kommentoidun neronleimauksen kavereiden muksujen suusta, kuten:

Kaunia eli kauniita unia yhdellä sanalla. Ihailtavaa tehokkuutta.
Kaakaotuuta eli kaakao, mutta miten ihana tuo tuuta!
Pupuperuutus eli takaperin hyppely esim. hammaspesulle.
Pököttää. Paljon kuvaavampi kuin pötköttää.
Rypäliinejä = kuinka söpöjä rypäleitä!
Tukkalaalaa = suklaa
Majosiini = majoneesi
Marenkelia = marenkia
Isipurkkeja = ei varmaan tarvi selitystä

Rakastuin juuri lasten suomen kieleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *