READING

VILLASUKAN OHJE 2013 + TAKUUVARMA KANTAPÄÄ

VILLASUKAN OHJE 2013 + TAKUUVARMA KANTAPÄÄ

Vielä kerkeää neuloa jouluksi sukkia pakettiin! Nyt haastan kaikki kokeilemaan! Nekin, jotka eivät ole sitten ala-asteen katsoneet puikkoihin päinkään. Alta löytyy video, jonka avulla voi opetella kaikki tarvittavat silmukkatyypit. Ja sitten ei muuta kuin ohjetta seuraamaan (kantapäätä varten on lisäksi oma pätkänsä).

Tein ensimmäisen tutoriaalin vuosi sitten “hieman” oppimisen riemuissani ja sinänsä senkin postauksen avulla sukka onnistuu. Mutta olin tuolloin vielä monessa suhteessa aika ulalla ja siksi koin melkein velvollisuudekseni tulla jakamaan tämän päivitetyn ohjeversion. Vuorossa siis hieman perinteisempään tapaan puikkeloitu sukkaohje, muutamilla omilla hyväksi havaituilla rutiineilla höystettynä.

Kysykää, jos tulee epäselviä kohtia, niin tarkennan ohjetta! Ja autan muutenkin, jos vain suinkin osaan, eli kommenttiboksiin rohkeasti huutelemaan. (Huomasin muuten, että olin unohtanut tästä ensimmäisestä tutoriaaliasta oikean kiertäen neulotun silmukan. Mutta ei hätää, tässä on siihen hyvä ja selkeä ohje.)

EDIT Ohje on siis perinteisiin yksivärisiin sukkiin > käytin kantapäätutoriaaliin vain hyödyksi tuota valmiiksi kesken ollutta sydänkirjoiltua mallia.

ALOITUS
Tarvikkeet: 3,5 mm puikot + villalankaa (esim. 7 Veljestä). Tee vetosilmukka ja luo 48 (naisen sukka) tai 56 (miehen sukka) silmukkaa. Jaa nämä neljälle puikolle = 12(14) silmukkaa per tikku. Jatkossa mieshen sukan silmukkamäärät on ilmoitettu sulkeissa.

VARSI
Aloita varren joustinneulos heti ensimmäisestä kierroksesta. Neulo vuoronperään kaksi oikeaa ja kaksi nurjaa koko kierroksen ajan (se perinteisin tyyli > postauksessa näkyvässä sukassa olen itse asiassa neulonut vain noin 15 riviä joustinneulosta ja sen jälkeen koko ajan oikein -> eli vartta voi varioida maun mukaan.) Jatka tällä tavalla niin pitkään, että varsi on mielestäsi riittävän pitkä. Varmista, että lopetat varren viimeisen kierroksen samaan kohtaan, missä aloitusnaru roikkuu varren toisessa päässä

KANTALAPPU
1. Neulo seuraavan kierroksen ensimmäisen puikon silmukat edellisen puikon silmukoiden jatkoksi samalla varren joustinneuleella. Näin yhdelle puikolle saadaan 24(28) silmukkaa kantalappua varten.
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loppurivi nurjaa.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta + neulo 1 oikein > toista tätä silmukkaparia koko rivi (tämä saa aikaan vahvistetun kantapään). Jos haluat sileän kantapään: nosta yksi neulomatta ja neulo loput oikein.
4. Tätä kahden rivin yhdistelmää (kohdat 2 ja 3) neulotaan yhteensä 11(13) kierrosta.

KANTALAPUN KAVENNUS
1. Aloita 12.(14.) kierros samaa tapaan – nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loput nurin. (OPASTEVIDEO ALKAA TÄSTÄ) Käännä työ, jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, mutta neulo sen jälkeen vain 14(17) oikein. Oikealla puikolla on nyt 15 silmukkaa ja vasemmalle puikolle jää siis vielä 9(10) silmukkaa neulomatta.
2. Tee ylivetokavennus. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6(8) nurin ja tee kavennus neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen.
3. Käännä työ. Varmista, että keskipuikolla on nyt 8(10) silmukkaa. Tämä keskipuikon määrä pysyy koko kantapään kavennuksen ajan samana. Jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6(8) vahvisettua neulosta oikein (tai sileää jos teet sileän kantapään) ja tee ylivetokavennus. Käännä työ. Jätä ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6(8) kiertäen nurin ja neulo kaksi nurin yhteen.
4. Toista kohtaa 3 niin kauan, että reunapuikkojen silmukat loppuvat.

KANTAPÄÄN KIINNITTÄMINEN VARTEEN
1. Poimi kantalapun ensimmäisen reunan (jalkapohjasta katsottuna vasen) silmukkajono puikolle. Voit poimia halutessasi 1-2 ylimääräistä silmukkaa, jotta puikkojen vaihtokohtiin ei jää reikää.
2. Neulo sen jälkeen kantapään kavennuksista jäljelle jääneet jalkapohjan 8 silmukkaa oikein (käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loput 7 oikein) ja neulo poimitut silmukat seuraavalle puikolle kiertäen oikein.
3. Neulo jalkapöydän molemmat puikot oikein.
4. Poimi kantalapun toisen reunan silmukkajonot puikolle ja neulo nämä silmukat kiertäen oikein. Neulo jalkapohjan puikon 4 ensimmäistä silmukkaa tämän reunapuikon jatkoksi.
5. Neulo jäljelle jääneet jalkapohjan puikon 4 silmukkaa seuraavalle puikolle oikein ja jatka reunapuikon silmukat suoraan tälle puikoille. Neulo koko kierros oikeaa loppuun.

KIILAKAVENNUKSET
1. Neulo kierroksen ensimmäinen puikko oikeaa, kahta silmukkaa vaille valmiiksi. Neulo nämä oikein yhteen.
2. Neulo jalkapöydän puikot normaalisti oikein. Näillä puikoilla ei tehdä kavennuksia ollenkaan.
3. Neulo viimeisen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Jatka puikon loput silmukat normaalisti oikein.
4. Neulo yksi välikierros.
5. Toista kohtia 1-4 niin monta kertaa, että kaikilla puikoilla on 12(14) silmukkaa. Jatka neulomalla kaikilla puikoilla oikeaa, kunnes pikkuvarvas peittyy.

KÄRKIKAVENUKSET
1. Aloita kärkikavennukset neulomalla jokaisen puikon keskeltä ja lopusta kaksi oikein yhteen. Naisten sukassa tarkoittaa siis ensimmäisellä kavennuskierroksella 4 oikein, 2 yhteen, 4 oikein, 2 yhteen. Miesten sukassa puolestaan 5 oikein, 2 yhteen, 5 oikein, 2 yhteen. Neulo sen jälkeen 4(5) välikerrosta oikein.
2. Tee uusi kavennuskierros neulomalla jälleen puikon keskeltä ja lopusta kaksi oikein yhteen (naisten sukat: 3 o, 2 yhteen, 3 o, 2 yhteen; miesten sukat: 4 o, 2 yhteen, 4 o, 2 yhteen). Neulo sen jälkeen 3(4) välikerrosta oikein.
3. Jatka samalla logiikalla, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa (2 per puikko). Katkaiset lanka ja vedä se silmukoiden läpi.
4. Päättele langat ja höyrytä sukan sileät osat halutessasi silitysraudalla. Voit myös vetäistä sukan suoraan jalkaan!

//

My second wool socks knitting tutorial. This time only in Finnish. Sorry!


 1. Aada

  14 November

  Hei kiitti näistä ohjeista! 🙂

 2. Ihana yksityiskohta tuo sydän <3

 3. Anonymous

  14 November

  mistä noin pinkkiä lankaa saa?! 🙂
  -Jaana

  • Kaisa NHWY

   16 November

   Novitalta oli tullut tämä väri Isoveli-sarjaan! Ostin heti muutamat rullat kotiin.

 4. Hennis

  14 November

  Jee, kiitos!

 5. piipadoo

  14 November

  Katsohan, meillä oli molemmilla tämmöinen villasukkapostaus. No okei, mun juttu on kyllä silti enempi lapaset 🙂 Tykkään muuten tehdä kiilakantapään lyhennetyillä ja pidennetyillä kierroksilla. Oleko kokeillut?

  -Paula

  • Kaisa NHWY

   16 November

   No ihana oli tuo sun lapassukkapostaus, oot kyllä melekonen neulojamartta! Kirjonnan keisarinna. 😛 Ja en oo kokeillu! Mutta mulla on tuommonen villasukkalehti, jossa opastetaan kaikkia erilaisia kantapäitä ja kärkiä ja ajattelin ylittää itseni ja testata myös muita tyylejä seuraavaksi.

 6. Maria

  14 November

  Täällä onneton kirjoneuloja olisi ikionnellinen tuon täydellisen sydämen kaavasta, vaikka ihan vaan ruutupaperille.. harjoittelin viime vuoden syksyn Muita ihania-pilvenreunoilla ja sydän olisi luonnollinen jatkumo 🙂

  • Kaisa NHWY

   16 November

   Piti muutamaan otteeseen purkaa, ennen kun löyty sopivasti pullea malli. 🙂 Voisin ottaa työn alle, kiitos juttuvinkistä!

 7. -anu-

  14 November

  Kiitos tästä, täytyy varmaan yrittää, en ole koulu aikojen jälkeen yhtään sukkaa kutonut, tarvetta olisi kyllä…

  • Kaisa NHWY

   16 November

   Hyvä! Nyt puikottamaan! Tulee ihan mieletön onnistumisen tunne, kun saa rivejä valmiiksi.

 8. ibb

  14 November

  Would take a time to see it…but i don´t find it so for dummies 😉
  Love colours

  • Kaisa NHWY

   16 November

   Haha the pattern is for unicolor socks –> I just used that pink sock in a heel tutorial. 🙂

 9. veera s.

  14 November

  Mä opettelin neulomaan sukat juuri sillä sun ekalla ohjeella ja kaverit nauraa, kun käytän kuutta puikkoa sukkaa tehdessä 😀 mun äly ei vaan riitä esim. langan vyötteestä löytyvien sukkien ohjeisiin, joten kuudella puikolla mennään 😉

  • Kaisa NHWY

   16 November

   :DD Ihana! 😛 Mutta hei, tyyli on vapaa, jos lopputuloksena saa kuitenkin sukat aikaiseksi.

 10. Ihanaa että joku jaksaa tehdä näin seikkaperäisiä ohjeita. Itse oon paljon vaikeampien ohjeitten kanssa kantapääkavennukset opetellut oikeen kantapään kautta (hehe) mutta kiva jos joku muu pääsee hieman helpommalla :D!

  • Kaisa NHWY

   16 November

   Toivottavasti pääsee! Olin itekki ekalla kerralla ihan pulassa ja pitkin kantapäitä mentiin > siksi yritin vääntää tämän ohjeen. 🙂

 11. Anonymous

  16 November

  nää sun sukkaohjeet ja videot on tosi hyviä, mutta pysyin kärryillä vaan siihen saakka, kunnes kuudes puikko tuli mukaan 🙁 itellä kun ei oo kuin se perinteinen määrä eli viisi niin en oikein tiedä kuinka edetä!

  • Anonymous

   16 November

   katoin videota vähän pidemmälle ja tajusin miten ne kantakavennukset onnistuu viidelläkin, eli never mind ja kiitos vielä näistä ohjeista! 😀 teen joululahjaksi villasukkia ekaa kertaa yli kymmeneen vuoteen niin oon aika pihalla!

  • Kaisa NHWY

   19 November

   Hahah. 😀 Loistavaa, hyvä homma, että selvisi! 🙂 Nuita just pitääkin soveltaa omiin rutiineihin sopiviksi.

 12. Anonymous

  11 December

  Neulotaanko kantalappuun siis yhteensä tuo 11 kierrosta nurjaa & oikeaa, eli 6 nurjaa ja 5 oikeaa riviä, vai sekä 11 nurjaa plus 11 oikeaa, eli yhteensä 22 riviä?

  • Kaisa NHWY

   12 December

   Kahden rivin yhdistelmää 11 kertaa eli yhteensä 22 riviä. Eli tällä logiikalla kerrottuna siis 23. rivi vielä normaalisti nurjaa ja 24. rivi oikealla takaisin päin tullessa aloitetaan kavennukset. Selvensikö? 🙂

  • Anonymous

   12 December

   Selvensi, kiitos! Juuri noin olin tehnyt, epäilykset vain alkoivat kun kantalappu näytti tosi pitkältä…

  • Kaisa NHWY

   16 December

   Joo se on muuten totta! Ihmettekin sitä itekkin ekalla kertaa! Onko sukka onnistunut siitä eteenpäin?

 13. Kiitos ohjeista, ovat todella loistavat. Eka ohje minkä löysin, jonka avulla onnistuin kantapään tekemään 🙂 Kiitos vielä ja kumarrus!

 14. eeva

  20 April

  Sori vaan, mutta ei nurja silmukka ole noin hankala.Nosta lanka vasemman puikon päälle ja nappaa se silmukan läpi suit sait.

 15. Anonymous

  3 July

  Suuri kiitos villasukkaohjeesta! Onnistuin kuin onnistuinkin tekemään elämäni ensimmäiset villasukat, vaikka uskoin sen olevan täysin mahdoton tehtävä, kun ottaa huomioon omat käsityötaidot… 😀 KIITOS!

  Marja

 16. Anonymous

  30 July

  Ähh! Mä en tajua tuota silmukoiden poimimista…

  • Ou nou! Katoikko jo tuon kantapää ja kiilakavennukset -videon kohdan 7:30 ja siitä eteenpäin? Elikä sen juuri neulotun kantalapun reunimmaiset silmukat poimitaan puikoille (eli ne silmukat, jotka kantalappua neulottaessa vain nostettiin ensimmäisinä puikoille).

 17. Uuno

  1 September

  Siis kuinka monta puikkoa yhden villasukan tekoon tarvitsee? 😀 uuno kyselee!

  • Kaisa Palomäki

   30 October

   😀 Taidan käyttää tuossa ohjeessa kuutta, mutta normaali on viisi. Kantapään kavennukset voi tehdä myös kahdella puikolla kolmen sijaan, jolloin tosiaan viisi puikkoa riittää. Eikä ole muuten yhtään uuno kysymys!

 18. Anonymous

  2 September

  Mulla mennyt jo kolme kertaa kantalapun kavennus pieleen :(. En vaan älyä että miten siinä yhtäkkiä onkin joku keskipuikko, jolla pitää olla kaheksan silmukkaa. Itku tulee kohta!

  • Kaisa Palomäki

   30 October

   Otan siinä vaiheessa siis yhden puikon lisää käyttöön >> saman voi tehdä myös kahdella puikolla, kunhan pitää silmukka määrät keskellä vakiona. Kolmella puikolla saa hyvin demonstroitua videolla sen, että keskipuikon silmukkamäärä pysyy kantapäässä koko ajan samana. Voi hitsi, kun voisi tulla livenä auttamaan. :/

 19. Nuppu Home

  15 September

  Suuri kiitos selkeästä ohjeesta!

 20. Mai

  16 October

  Sinun innoittamana rupesin vääntämään äitille ylläripylläri sukkia. Äiti on meillä se, joka neuloo villasukkia ja minä olen se, jolla on peukalo keskellä kämmentä… Ystävä neuvoi kantapään teon kädestä pitäen… Mutta sinun blogiasi ja neulomisia katsellessa innostuin ja hankin lankaa odottamaan huiviprojektia, kunhan ne äitin sukat valmistuvat viikon loppuun mennessä. 🙂

  PS. Oon normisti onnistunut saamaan aikaiseksi vain toisen parin ja toinen on jäänyt odottelemaan hamaa tulevaisuutta (sitä ei tosin vielä ole tullut). Nyt olen hurahtanut. 😀

  • Kaisa Palomäki

   30 October

   No niin! Mamman jalanjäljillä siis! Varo vaan, tuohon hommaan tosiaan hurahtaa ja ennen kuin huomaatkaan, olet äitisi veroinen puikottaja. 🙂

 21. Anonymous

  29 October

  Ok, saan tehtyä kantapään, mutta sitten silmukoitten poimiminen, sekin menee ok, mutta miten ei tule reikää 1 ja 2 puikon väliin ? Onkohan käsialani liian löysää ? Entä kavennukset, ok, puikon lopussa oikein yhteen, näyttää suht.koht ok, mutta seuraava kavennus- yliveto jotakin. ei tulee hyvää, ei näytä samalta kuin mallissa ? Mikä menee pieleen ?

  • Kaisa Palomäki

   30 October

   Löysästä käsialasta jää tosiaan suuremmat reijät puikkojen välisiin kulmiin – voit koittaa ottaa siinä kohtaa vaikka 1-2 ylimääräistä silmukkaa puikolle ja teet vaan pidemmät kiilakavennukset. Elikä otat siitä silmämääräisesti muutamia vierekkäisiä lenkkejä puikolle niin, että kohta tulee tiiviiksi.

   Nyt en osaa näkemättä sanoa, mikä menee ylivetäessä pieleen. Eli nostat yhden silmukan neulomatta puikolle ja sen jälkeen neulot seuraavan normaalisti ja vedät sen neulomatta jääneen silmukan lävitse? Sillä lailla pitäisi onnistua. Tsekkaa vielä ensimmäisen video kohdasta 3:18 > siinä näkyy hyvin tekniikka kyseiseen kavennukseen.

   Tsemppiä projektiin!

  • Anonymous

   30 October

   Kiitos, en saa siistä tuosta toisesta kiilasta- yliveto puolesta-mutta ehkä toisessa sukassa tulee parempi. Yritetään ! Tein puikoilla 3- lanka 7-veljestä, siksi kun käsiala on löysää- millä puikoilla kannattaisi tehdä, vai neuloa ensin mallitilkku ?

  • Kaisa Palomäki

   31 October

   Uskoisin, että puikot ja lanka on ok, 3 puikothan kun on jo aika pienet ja 7 veljestä ei kuitenkaan mitään ihan ohuinta lankaa. Ehkä koittaisin pitää lankaa hieman kireämmällä?

 22. saana

  4 December

  Montako noita silmukoita pitää poimia ton kantapään jälkee? 😀

  • Kaisa

   9 December

   Lähtökohtaisesti niin monta, kuin kantalapussa on kierroksia eli naisten sukassa 12 ja miesten sukassa 14. Tämä ei ole niin piirun tarkkaa, eli kannattaa tosiaan poimia esimerkiksi naisten sukassa kaikki noin 12 silmukkaa ja lisäksi tarvittaessa 1-2 ylimääräistä, jotta saumakohtiin ei jää reikiä.

 23. liisa

  23 January

  Uskaltaltaisinkohan minäkin yrittää, kun en oo sitten kouluaikojen sukkia neulonut vaikka mieli tekisi kyllä… 🙂 no rohkea rokan syö eikös se sananlasku jotenkin niin mennyt 😀

  • Kaisa

   24 January

   Uskallat! Tulee ihan huippufiilis, jos ja kun onnistuu! 🙂

 24. Terhi

  2 October

  Kiitos paljon tästä ohjeesta 🙂 Oon aina tykännyt neuloa, mutta en ole koskaan päätynyt villasukkia tekemään kun “en mä osaa sitä kantapäätä kuitenkaan”. No nyt osaan 🙂 Älä vaan mene poistamaan tätä ohjetta netin syövereistä ikinä!

  • Kaisa

   12 October

   Ole hyvä! Ja ihan mahtava homma, että nyt sujuu! :))

 25. Heidi

  3 November

  Joku mättää tuossa kantapään kavennusten ohjeessa. Noilla ohjeilla minulla jää väkisinkin ihan väärä määrä silmukoita oikealle puikolle. Olen joutunut jo monta kertaa purkamaan kun en vaan saa menemään oikein näillä ohjeilla, toisella ohjeella onnistuin sitten ekan sukan kanssa. Mutta koska neulon niin harvoin tulin taas tähän ohjeeseen yrittämään kun en muistanut että ei onnistu.. 🙁

  • Kaisa

   30 November

   Voi harmi, tällä ohjeella itse neulon aina kantapäät. :/ Varmaankin jossakin kohtaa ei vaan tämä minun logiikka aukea, kannattaa tosiaan etsiä itselle se selkolukuisin ohje ja pitäytyä siinä.

 26. heiju-79

  29 November

  rupesin neulomaan tällä ohjeella elämäni ensimmäistä sukkaa.. meinas järki mennä kantapään kavennuksen kanssa niinkuin ylläolevallakin heidillä.. kunnes tajusin ettei ohjeessa kerrota miten ylivetokavennus tehdään, se pitää vaan osata tehdä tohon kohtaan… neljännen kerran jälkeen ymmärsin että kuvaan astuu kuudes puikko.. jolloin homma loppui siihen, koska sellaista ei ollut. Olisi mielestäni ollut kohtuullista mainita jossain kohtaa että tarvitaan se 6 puikkoa….
  Nim. en osaa muuta enkä aijo purkaa joten täytynee ostaa lisää puikkoja….

  • Kaisa

   30 November

   Ohjeen alussa on opasvideo eri silmukoista ja kavennuksista – siellä myös tuo mainitsemasi ylivetokavennus käyty läpi. Kuudes puikko on mukana alleviivaamassa kantapään kavennusten logiikkaa, eli että keskipuikolla on koko ajan sama määrä silmukoita ja molemmin puolin kavennellaan muut silmukat pois. Tämän voi toki tehdä myös ilman kuudetta puikkoa, kunhan vaan hoksaa, missä kohdissa kavennetaan (itsekin neulon normaalisti vain viidellä). Eli ei tarvitse mennä puikkokaupoille. 🙂

 27. Tuuli

  12 January

  Tämä on loistava ohje. Annoin miniälle sivusi osoitteen ja kas sukkia syntyy. Pääsin helpolla, ei tarvinnut enää neuvoa.

 28. Tiina

  11 November

  Harmi ettei alussa mainittu jo tuota 6 puikon käyttöä kantapäässä, itse kun en omista viittä enempää ja jää sukat tältä illalta nyt kesken. En edes tiedä miksi ostaisin uude puikot, kun oletin että sukat saa tehtyä viidellä. Jos ohje on “for dummies”, niin mielestäni tämä olisi ehdotonta mainita. Teen sukkia ensimmäistä kertaa ja kaikki ohjeet ovat todella haastavia kun itse tekniikasta ei ollut hajuakaan, joten en mitenkään osaisi itse “hoksata” miten tehdä kavennukset viidellä puikolla. Sukkia jo tehneelle ei varmaan tämä tule mieleen.

  • Kaisa

   1 December

   Moikka! Totta, tein itse tällä tekniikalla aluksi, jotta hahmotin logiikan kavennuksissa. Koitin tuohon alempaan kommenttiin selventää, miten hommasta selviää viidellä puikolla. Tsemppiä urakkaan!

 29. Johanna

  30 November

  Voisitko Kaisa selkeyttää vielä meille ihan aloittelijoille tuon, miten kantapää onnistuu viidellä puikolla?
  Mulla kans on villasukka tältä iltaa tauolla yllätyskuutosen hypättyä kehiin.

  • Kaisa

   1 December

   Elikä videolla on koko ajan reunojen kavennettavat silmukat ja keskellä samanlukuisena pysyvät silmukat selvyyden vuoksi omilla puikoillaan. Työn voi kuitenkin neuloa niin, että kunkin kavennuksen jälkeen käännetään työ ja neulotaan keskisilmukat ikään kuin niiden jäljellejääneiden reunasilmukoiden jatkoksi samalle puikolle. Tällöin siis videolla näkyvän kahden puikon silmukat (reunat+keski) ovat samalla puikolla. Kavennuskohdan erottaa kyllä selvästi suuremmasta rakosesta. Eli palatessa sitten vaan kaventaan aina siitä ison aukon kohdalla reunasilmukoita pois. Logiikkana, että keskipuikolla eli ts. kantalapun keskellä säilyy sama määrä silmukoita. Toivottavasti oli apua!

 30. Jenna

  24 June

  Minä onnistuin just sun ohjeella tekee villasukat!!!!! Kiitos ❤️❤️❤️ Ja ihanaa juhannusta! Ps. Luulin olevani täys mämmikoura kutomisessa, mutta nyt tuli aivan täydelliset sukat!!!!

Your email address will not be published. Required fields are marked *