Halusin tehdä täksi talveksi lapsille kortsupipon lemppareissa väreissäni. Toivottavasti jossakin muuallakin kuin Oulussa kutsuttiin näitä sillä nimellä kultaisella ysärillä. Silloin ne tosin olivat useimmiten mustia ja otsaa koristi NHL-seuran logo.

Joustinneuleella tehty pipo on siitä kätevä, että se sopii monenkokoiseen päähän. Testasin tätä eilen kookkaalla seitsenkuisella ja omaan makuuni pipo oli söpö myös hänellä vähän oversizena. Kuvissa patsastelevat taaperot ovat vajaa kaksi ja reilu kolme vuotta. Erityisesti nudella langalla neulottu pipo menisi helposti vielä vanhemmallekin. Tässä siis koko-osviittaa, mutta silmukoita on tässä ohjeessa helppo myös vähentää tai lisätä tarpeen mukaan.

Eripaksuisten lankojen vuoksi alta löytyy kaksi eri ohjetta. Myös kavennuksissa on hitunen eroa: nude on kavennettu vain sivureunoilta, sinapin värinen hitusen myös keskeltä ja takaa. Valitse siis omaan makuusi kivempi tapa kaventaa!

Molemmat langat ovat aivan ihania neuloa eivätkä taatusti kutita herkempääkään hipiää. Näistä Schoppel Wollen sinapin värinen lanka on hieman jämäkämpää ja Onion Knit pehmoisempaa (sopii erityisen hyvin aivan mineille). Yhteen pipoon pitää varata kaksi rullaa lankaa. Tässä vielä tarkat tiedot ja ohjeet.

[symple_heading style=”” title=”Sinapin värinen pipo” type=”h1″ font_size=”” text_align=”left” margin_top=”30″ margin_bottom=”30″ color=”undefined” icon_left=”” icon_right=””]

Lanka: Schoppel Wolle Reggae 50 g (hieman huovutettua 100% merinovillaa)
Puikot: Koko 5
Neulotaan kaksinkertaisella langalla

OHJE:

Luo 56 silmukkaa (14 silmukkaa per puikko) ja jatka pyörönä.
Rivit 1-42: Neulo joustinta seuraavasti: 1 kiertäen oikein, 1 nurin
Rivi 43-46: Aloitetaan kavennukset sivureunoilta eli jatketaan joustinta, mutta neulotaan 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 2. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen sekä 3. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen.
Rivi 47: Jatketaan näin + lisätään kavennukset myös keskelle eteen ja taakse eli neulotaan jokaisen puikon alussa ja lopussa 2 oikein yhteen.
Jatka kaventamista niin kauan, että puikoilla on 8 silmukkaa jäljellä. Vedä lanka läpi ja päättele pipon sisäpuolelle.

[symple_heading style=”” title=”Nuden marjapuuron värinen pipo” type=”h1″ font_size=”” text_align=”left” margin_top=”30″ margin_bottom=”30″ color=”undefined” icon_left=”” icon_right=””]

Lanka: Onion Knit Tussah silk 50 g (34% silkkiä + 66% merinovillaa), sävy 204
Puikot: Koko 5
Neulotaan kaksinkertaisella langalla

OHJE:

Luo 68 silmukkaa (17 silmukkaa per puikko) ja jatka pyörönä.
Rivit 1-48: Neulo joustinta seuraavasti: 1 kiertäen oikein, 1 nurin
Rivit 49-55: Aloitetaan kavennukset sivureunoilta eli jatketaan joustinta, mutta neulotaan 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 2. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen sekä 3. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen. Puikoilla on nyt yhteensä 40 silmukkaa.
Rivi 56: Neulo neljä kertaa 2 kiertäen oikein yhteen ja kerran 2 oikein yhteen. Toista jokaisella puikolla (eli silmukkamäärä puolittuu).
Rivi 57: Neulo kaikki kiertäen oikein yhteen. Jäljellä on nyt 10 silmukkaa. Vedä lanka läpi ja päättele pipon sisäpuolelle.

18 kommenttia

 • Tyylikkäät minit ja pipot! Kiva rustiikkinen väri näissä. Kiitos ohjeista ja kiitos vastailusta Chunkey Beanie kyselyyni.

  • Kiitos Tiina! 🙂 Joo nämä värit on livenä vielä asteen herkummat, tosi kauniit! Ja tottakai, kiva kun oot jaksanut kommentoida! <3

 • Ihanat värit pipossa! Kiitos ohjeesta, menee testiin. Odottelen myös ohjetta juhannus-postauksessa näkyneisiin headwrappeihin. Tarvitsisin muutaman sellaisen. 🙂 Kiitos kivasta blogista, harvoin tulee vaan kommentoitua..

 • Mitkä noi ihanaakin ihanammat villasukat on. Oon koittanut etsiä kaunista villasukka ohjetta mun ihanalle tytölle, mutta en oo löytönyt mistään kivaa. Mutta nämä on <3 Löytyiskö niihinkin ohjetta? 🙂

 • Heippa!

  Osaatko sanoa, minkä verran silmukoita kannattaisi olla, jos aikuisen päähän haluaisi samankaltaista pipoa väsätä?

  • Moikka! No tuota tuota, tuo nuden värinen mahtuu tälläsenaan jo omaanki päähän, eli lisäisin 4-8 silmukkaa ihan sen mukaan, miten suuren haluaa tehdä. Kyseinen lanka on tosi pehmosta ja ribbineulos joustaa hyvin.

  • Kannattaa googlettaa – löytyy hyviä ohjeita selventämään! Mutta käytännössä siis neulotaan silmukka puikon toiselta puolelta, jolloin lanka kiertyy hieman eri tavoin.

 • Hei! Sinulla on ihana ja niin inspiroiva blogi. En ole aiemmin kommentoinut, mutta monta neulomusta olen ohjeillasi jo tehnyt. Mietin tässä lankamenekkiä tuon onionin kohdalla, jos tekee aikuiselle sopivan pipon? Osaisitko myös sanoa, kuinka paljon silmukoita kannattaisi luoda puolivuotiaan pipoon (päänympärys 47 cm)?

  • Moikka! Voi kiitos! En osaa tarkasti sanoa, mutta nämä menee venyttämällä aikusenkin päähän (tosin ei näytä kovin kauniilta), eli jos pieni pää, niin ei tarvi paljoa edes lisätä. Pienillä lapsilla on muuten jo tosi pieninä aika iso päänympärys eli en vähentäisi kovinkaan paljoa puolivuosikkaalle.

 • Hei!
  Tämä pipo-ohje sai kaivamaan puikot naftaliinista! Ohjetta lukiessa heräsi tällaiselle tottumattomalle neulojalle pari kysymystä sinapin värisen pipon ohjeesta. Jos olisi tarkoitus tehdä 2-4 vuotiaalle sopiva pipo (ajatus laittaa se joulun lapsi -keräyslaatikkoon eikä tiedä onko lahjan saaja 2-, 3- vai 4-vuotias), olisikohan hyvä lisätä kuinka paljon silmukoita että menisi myös nelivuotiaalla muttei olisi aivan liian iso? Lisäksi pohdin, tehdäänkö kavennusvaiheessa nuo oikein silmukat kiertäen vai normaalisti? Kiitos jo etukäteen jos maltat vastailla <3

  • Moikka! Tämä koko mahtuu hyvin meillä vielä 4-vuotiaalle. Pipot ovat edelleen käytössä! Ja kavennukset neulotaan 2 oikein yhteen ilman kiertoa. Ja miten ihana ajatus, tsemppiä projektiin! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *