chunky beanie knitted chunky beanie iso päächunky beanie samuji neulottuNeulottu muhkea pipochunky beaniechunky beanie

Heippa isopäiset ystäväni! Jonkun verran on tullut aiemmin julkaistun ja erittäin suosituksi osoittautuneen chunky beanie -ohjeen jälkeen huolestuneita kyselyitä sen ympärysmitasta. YMMÄRRÄN! Myös minulla on iso pää ja samoin äitini on aina ahdistellut erilaisten päähineiden kanssa koko elämänsä. Mutta tästä hänkin innostui sovitellessaan! Nyt olisi siis ohje muhkuun Samuji-henkiseen pipoon, joka passaa hienosti isoon(kin) päähän ilman kiristystä tai tukan päänahkaliiskaa. Tästä tuli IHANA! Luottojuttu tulevaan talveen.

Yksi huomatus käyttämistäni langoista: aloitin pipon omista varastoista löytyneella pehmoisella ja paksulla Gomitoli & con BBB Alpaka 70 -langalla, jota olisin tarvinnut lisää, mutta huomasin heti kohta sen olevan lopetettu tuote Lankamaailmassa. Netistä olisi saanut tilattua lisää, mutta tajusin tämän takaportin liian myöhään. Nyt pipon käännökseen piiloon jäävä pätkä on tämän vuoksi neulottu selvästi paljon ohuemmalla Hjertegarnin Alpakka-Machulla kaksinkertaisena. Että ainakin tällä kombolla piposta tulee täydellinen! Ohje itsessään on helppo ja onnistunee varmasti monenlaisilla langoilla tai niiden kombinaatioilla, kunhan käytetty lanka on paksua ja pehmoista.

Mikäli innostutte kuvaamaan sosiaaliseen meediaan tekemiänne pipoja, niin laittakaa mukaan #chunkybeanieisoonpäähän, niin pääsen näkemään ja kommentoimaan! Neulomisintoa!

Edit: Jos sulla on kuitenkin pieni pää, niin kokeile tätä ekaa ohjetta Knitted Chunky Beanie
Edit 2: Tai tsekkaa sitteki ensin nämä sovituskuvat tästä isosta piposta erikokoisissa päissä!
Edit 3: Käyttämäni lanka on siis SUPERmuhkeaa. Lanka vaikuttaa suoraan pipon kokoon, eli ns. normaalipaksuisilla langoilla piposta ei tule näin muhkea ja suurikokoinen. Jos kuitenkin teet keskipaksulla langalla, neulo se kauttaaltaan kaksinkertaisena.

[symple_heading style=”” title=”ALPAKKAINEN CHUNKY BEANIE / ISO PÄÄ EDITION” type=”h1″ font_size=”” text_align=”left” margin_top=”30″ margin_bottom=”30″ color=”undefined” icon_left=”” icon_right=””]

Puikot kokoa 5, lanka Gomitoli & co BBB Alpaka 70 ja Hjertegarn Machu 100% alpaca (menekki noin 2 kerää Gomitolia ja 1 Hjertegarn) EDIT: Langoista on kyselty paljon, tässä epämääräinen kuvaus: Gomitoli on muhkua, kutittamatonta ja pehmoista eli kyseessä erittäin paksu alpakkalanka. Hjertegarnin Machua on käytetty pipon taitteessa täytelankana kaksinkertaisena, mutta neuloksesta ei tule siltikään aivan yhtä suurta. Suuntaa antavaksi vertailutiedoksi: sileän neuloksen leveys venyttämättä on pipossa Gomitolilla neulottuna noin 26 cm (12 silmukkaa noin 10 cm) ja kaksinkertaisella Hjertegarnilla noin 25 cm. Neulososioiden pituudet: alusta ribin alkuun 22 cm, ribbi 15 cm ja lopun sileä osuus 24 cm (kavennusosa mukaan lukien 29 cm).

Luo 12 silmukkaa ja jatka pyörönä
Rivi 1: Oikeaa
Rivit 2-20: Oikeaa + lisää jokaisella kierroksella 3 silmukkaa (1 per puikko aina samassa kohtaa). Nyt silmukkamäärä on 66.
Rivit 21-47: Oikeaa
Rivit 48-76: Joustinta seuraavasti = 1 oikea kiertäen + 1 nurin
Rivit 77-111: Oikeaa kaksinkertaisella Hjertegarn Machu -langalla (jos jatkat yksinkertaisella BBB Alpakalla, aloita kavennukset paria kolmea riviä aiemmin, koska lanka hivenen paksumpi)
Rivit 112: 9 oikeaa ja 2 oikein yhteen
Row 113: 8 oikeaa ja 2 oikein yhteen

Jatka rivit 114-121 tähän tapaan kaventamalla, kunnes puikoilla on 6 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele molemmat pipon päät.

20 kommenttia

 • Hei! Kiitos selkeästä ja helposta ohjeesta! Onko riveissä 2-20 silmukkamäärät oikein? Tein itse niin, että neuloin 88 silmukalla, mutta silti tuntuu vähän naftilta… Jätti-iso pää? 😀

  • Moikka! Silmukkamäärien pitäisi olla oikein >> oletko tsekannut nuo mitat ihan mittanauhan kanssa, että täsmää sinun pipoon? Lanka ja puikot vaikuttaa niin kamalasti tuohon kokoon, eli tuo käyttämäni lanka on semmosta erittäin huokoista ja muhkeaa. Toisella langalla mitta voi heittää suurestikin.

   • Kiitos vastauksesta! Olen melko kokematon kutoja ja vasta jälkikäteen tajusin katsoa mittoja… Mun käsiala taitaa olla tosi tiukkaa. Mutta ei se mitään, uusi tulossa ja mittanauha on vieressä. 🙂

    • Joo totta, käsialakin vaikuttaa hurjasti! Ja sekin, vaikka lanka olisi silmämääräisesti saman paksuista, sen jousto ja huokoisuusaste voi olla ihan erilainen, jolloin tuntuma pipon koosta on mitoista ja silmukoista huolimatta eri. Eli moni asia vaikuttaa ja lanka eritoten. Ja mahtavaa sinnikkyyttä sulla, uutta putkeen vain!

 • Hei ihan mahtavaa!
  Tein viimetalvena sillä aikaisemmalla ohjeellasi mutta tuli omaan päähäni vähän liian napakka. Onneksi tulin blogiisi uudestaan vierailulle pipon tiimoilta ja mitä, täällähän olikin kuin tilausesta ohje suurempaan kokoon! Kiitoksia tämä lähtee puikoille asap 🙂

  • Moikka! Kiva kuulla! Tässähän on vähemmän silmukoita kokonaisuudessaan kuin siinä pienemmässä pipossa, koska käyttämäni lanka oli supermuhkeaa. Elikä muista valita muhkulanka tai neuloa keskipaksulla kaksinkertaisena. 🙂

 • Tein juurikin noilla ohjeilla ja piposta tuli kyllä lapseni päähän sopiva, itselleni oli niin pieni ettei edes päähän mennyt. Käytin Novitan Nature-lankaa ja 5mm puikot. Silti tuntuu että vaikka työ on joustavaa ja käsiala suht keskiverto niin piposta tuli todella pieni. Hyvät ja selkeät ohjeet oli kuitenkin! Kiitos niistä! Täytyy siis vain soveltaa itselle omat silmukkamäärät ja työn mitat.

  • Moikka! Kokoheitto johtuu langasta. Tuo käyttämäni lanka on supermuhkeaa, eli saa monta silmukkaa tehdä ohuemmalla langalla vs. yksi silmukka tuolla. Eli juuri noin, soveltamalla saa sopivan ohuemmallakin langalla!

 • Moi! Mitähän lankaa/lankoja voisi käyttää näiden lankojen tilalta, jotka olisi paksuudeltaan ja ominaisuuksiltaan suunnilleen samat? Tuota alpaca bbb -lankaa en löytänyt netistä… En itse kokemattomana osaa korvata lankoja toisilla. Ihana pipo. 🙂

  • Voit kokeilla esim. neuloa tuolla Hjertegarnin Alpakka Machulla kaksinkertaisena koko pipon. 🙂 Eli tuplalangalla, jolloin siitä tulee muhkumpi.

 • Kiitos ihanasta ohjeesta, tätä on pakko testata! 🙂

  Osaatko sanoa tarkemmin tuota Gomitoli-langan neuletiheyttä? Tai mikä olisi sitä vastaava lanka?

  • Moikka! Suuntaa antavaksi vertailutiedoksi: sileän neuloksen leveys venyttämättä on pipossa Gomitolilla neulottuna noin 26 cm (12 silmukkaa noin 10 cm) ja kaksinkertaisella Hjertegarnilla noin 25 cm. Neulososioiden pituudet: alusta ribin alkuun 22 cm, ribbi 15 cm ja lopun sileä osuus 24 cm. Jos tuommoista tosi muhkua lankaa ei löydy, kokeilisin neuloa tuolla Hjertegarnin Alpakka Machulla kaksinkertaisena koko pipon. 🙂

 • Hei, onko tämä tehty kolmella vai neljällä puikolla? Mietin kun riveillä 2-20 lisätään 3 silmukkaa/kierros ja yksi per puikko? Jos tehdään neljällä puikolla( niin kuin sukkaa tekisi) niin jääkö yksi puikko ilman lisäyksiä..? Ymmärrysongelmaa 🙂

  • Moikka! Nyt täytyy myöntää, että en itsekään meinaa enää muistaa, mutta teen lisäykset aina tasavälein eli oon varmaankin tehnyt alun kolmella puikolla, kun ihan aluksi silmukoita on niin vähäsen.

 • Lähtökohtaisesti haluaisin kysyä, mikä on päänympärysmittasi (cm) suoraan kulmakarvojen päältä mitattuna, jotta voisin suhteuttaa mitat omaani: 60 cm.
  Kokematon neuloja

  • Moi! Mulla sama mitta on 57, mutta tämä malli menisi tällä langalla isompaankin päähän. Tässä ohjeessa langalla on hirveän suuri merkitys eli on toooosi muhkua.

  • Kesä kerkesi jo hurahtaa, mutta en olisi kyllä osannut auttaa! Oisko kesäksi joku puuvillalanka sitten? Mutta en ole varma, saako niistä muhkeaa fiilistä aikaan.

 • Hei, tarkoitatko sileällä neulokselle lisäysten jälkeistä osaa vai otatko tuohon 26 cm:iin lisäykset mukaan?

  • Jpe, nyt kun luen pitkän tauon jälkeen ohjetta, niin on kieltämättä sekava! Eli olen käyttänyt pipossa kahta eri lankaa (toinen ei riittänyt koko pipoon, vain siitä syystä). Tässä vielä selvennettynä:

   Suuntaa antavaksi vertailutiedoksi: sileän neuloksen leveys venyttämättä on pipossa Gomitolilla neulottuna noin 26 cm (12 silmukkaa noin 10 cm) ja kaksinkertaisella Hjertegarnilla noin 25 cm. Tämä siis neulotun putken _leveys_, ei mitattu neulomissuunnassa.

   Neulososioiden pituudet: alusta ribin alkuun 22 cm, ribbi 15 cm ja lopun sileä osuus 24 cm (kavennusosa mukaan lukien 29 cm). Elikä vuoriosan kärjestä ribin alkuun 22 cm levennyksen mukaan lukien. Ribbi 15 cm ja sen jälkeen pipon kärkeen 29 cm (sieleää 24 cm ennen kavennuksia).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *