Kaupallisessa yhteistyössä Bo LKV Helsinki

En ole tainnut virallisesti blogin puolella juhliakaan, että saimme talomme myytyä vain neljässä päivässä heti ensimmäisellä näytöllä. Instassa asiaa on rummutettu sen sijaan jo aiemmin (@kaisakartela). Asunnosta oli kaikeksi onneksi useampi kiinnostunut ja saimme lyötyä kaupat nopeasti kiinni.

Nyt kun kauppakirjat on allekirjoitettu ja koko prosessi ehtoopuolella, summasin alle yhdeksän kohdan listan, miksi halusimme maksaa asuntovälittäjälle kotimme myymisestä ja mitä huomioita tein kuluneiden viikkojen varrella.

1. Kokemustieto. Entiset vierusnaapurimme myivät liki identtistä kotiaan (peilikuva meidän talosta) noin vuoden verran, kunnes turvautuivat välittäjään. Talo meni ensimmäisellä näytöllä, samalla hintapyynnillä.

2. Suomalaiset. Vaikka myyjän vastuut ovat muuttumattomat asunnon esittelijästä riippumatta, suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu heittää pieni epäilyksen varjo itse kotiansa kauppaavan harteille. Eikä välttämättä kehdata tulla edes näytölle, koska asukas itse on paikalla.

3. Hinnoittelu ja myyntiajankohdan valinta. Odotetaanko pihan puhkeamista kukkaan? Kiinnostaako ketään? Kuinka paljon uskalletaan pyytää? Tuleeko tällä pyynnillä näyttöön ketään? Mitä jos ensimmäiseen näyttöön ei tule porukkaa? Milloin lasketaan hintaa, jos käy köpelösti? Mielessä pyöri tuhat kysymystä, johon ammattivälittäjä antoi vastauksen ja ohjasi kohti optimaalista lopputulosta. Prosessin alkupuolen pienillä arviointivirheillä olisi voinut olla kauaskantoiset seuraamukset.

4. Myyntikuvat ja -video. Olen kuvannut nurkkiamme vuosia kiireestä kantapäähän, joten olisin periaatteessa voinut rakentaa myyntikuvat itse. Mutta ei käy kieltäminen, että nautin tilanteesta, missä ulkopuolinen stailisti ja kuvaaja hoisivat homman. Ammattimainen video sen sijaan olisi voinut jäädä tekemättä. Ja kuinka hauska ja kokonaisuutta avaratava siitä tulikaan! Kuulin jälkikäteen, että juuri videon tunnelma oli saanut ostajat kiinnostumaan kohteesta ja saapumaan näytölle.

5. Asuntonäytöt. Se, että joku muu hoitaa vieraiden ihmisten vastaanoton, argumentoi ja tarttuu oikeisiin asioihin. Olisin toki itsekin halunnut olla paikalla, mutta vain siksi, että olisin ollut kiinnostunut näkemään, minkälaisia ostajaehdokkaita paikalle saapuu. Väitän, etten siinä tunnemyrskyssä olisi osannut vakuuttaa heitä oikealla tavalla kotimme verrattomuudesta. En olisi osannut rakentaa ilmaan jännitettä, joka saa ihmiset jättämään konkreettisia ostotarjouksia vielä samana iltana. Terminologia on kaikkiaan harhaanjohtavaa, sillä asuntoa ei vain näytetä – se myydään.

6. Tarjouskilpa. Olimme onnekkaassa asemassa, sillä kodistamme tehtiin useampi tarjous. Olin myös erittäin iloinen siitä, että sain pohtia seuraavia askelmerkkejä yhdessä ammattilaisen kanssa. Uskallan väittää: kun lopullisesta myyntihinnasta vähennetään välittäjien palkkio, heilutaan maksimissaan siinä summassa, mitä olisimme itse myymällä tästä kodista onnistuneet saamaan.

7. Asioiden hoito. Nautin siitä, että joku muu huolehti kaiken mahdollisen. Varasi kuvaukset ja stailauksen, laati asuntoilmoituksen, järjesti näytön, nappasi asuntokansiosta kaiken tarvittavan, laati kauppakirjat, jonotti pankkien puhelinruuhkissa, tilasi virkatodistuksen, kuntotarkastukset ja kaupanvahvistajan. Oma roolini oli kuitata WhatsUppiin ok ja lopuksi allekirjoittaa paperit.

8. Omakotitalo. Kun on pitkään blogannut kodistaan ja päivityksillä on kohtuullinen määrä seuraajia, tulee kieltämättä kiusaus kokeilla myyntityötä itse. En osaa sanoa, miten olisin menetellyt kerrostalo-osakkeen kohdalla, mutta omakotitaloa en tohtinut ottaa kokeilukappaleeksi. Asuntomme ostanut pariskunta ei muuten ollut tietoinen blogistani.

9. Paperityöt. Jätin tarkoituksella viimeiseksi kohdan, joka monesti lasketaan välittäjän palkkaamisen suurimmaksi eduksi. ”Voithan ihan yhtä hyvin hoitaa paperihommat itse ja säästää kivat remonttirahat.” Edellä luetellun listan myötä totean, että paperityöt olivat lopulta aika marginaalinen osa valintaperusteistani.

Sanottakoon tasapainon nimissä vielä lopuksi, että tietenkin kokemus välittäjästä voi olla myös huono, hinta-arviot mennä pieleen ja koko panostus tuntua hukkaan heitetyltä rahalta. Siksi ei ole yhdentekevää, kuka kodin myyntiin valittu välittäjä on. Toki itse tiesin BO Lkv:n tekemisen tason, mutta menin välittäjävalinnassa täysin tunne edellä ja se kannatti. Halusin hommaan hyvät tyypit ja semmoiset löysin, kiitos vielä tätäkin kautta Janne Kieselbach ja Mika Suonsilta.

Ympyrä sulkeutui, kun ostajat kertoivat juurikin välittäjien edesottamusten (oikeasti, kehonkielen ja asennoitumisen) olleen isossa roolissa siinä, että prosessi meni heidän kohdallaan maaliin saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *