Kuvankaappaus 2015-8-20 kello 13.40.111Kuvankaappaus 2015-8-20 kello 13.39.21

(Yhteistyö)

Nyt tuli vastaan semmoinen yhteistyöehdotus, jonka halusin ottaa vastaan ja erityisesti jakaa täällä. Tästä aiheesta on niin paljon ajatuksia mielessä, että tuskailen hieman kiteyttämisen kanssa: mutta yritetään.

Olen aina ollut pohjoismaisen designin suuri ihalija, sen on varmasti käynyt selväksi kaikille blogiani seurannaille. Erityisesti sytyn suunnittelijoiden, usein nuorten sellaisten, mutkattomiin ja moderneihin tuotteisiin, joita mm. vuoden 2012 Habitare tarjoili. Muistan elävästi ihastuneeni sinne rakennettuun Torikoju-konseptiin, jonka tuotteet oli suunnittellut kuusi Aalto yliopiston opiskelijaa. Yksi näistä oli Annaleena Hämäläinen (kuvassa alla), joka vastasi tekstiileistä: ylempänä näkyvistä kahviliinoista ja nahkanyörisestä kukkasäkistä, jonka olin noteerannut jo kolmen vuoden takaisessa Habitare-postauksessani. (Olipa muuten hauska sukeltaa omiin vanhoihin ajatuksiin. Tunnistan kyllä itseni, vaikka ihan kaikki ei tunnu enää niin ajankohtaiselta.)

woodymiljoo

Silti kovin vähän monista tuolla esillä olleista tuotteista on kuulunut. Mielestäni Suomessa on paljon todella mielenkiintoisia nuoria suunnittelijoita, mutta tuotteiden kaupallistamisen kanssa emme ehkä ole terävintä kärkeä. Ja nyt korjatakaa ja kommentoikaa kaikki postauksen alle, jos olen väärässä! Oli ilo nähdä muutama kotimainen yritys Kööpenhaminan North Modern -messuilla viikko takaperin. Sulavasti tanskalaisten joukossa tuotteitaan esittelivät mm. Verso Design ja Tonfisk. Lisäksi nopeasti tulee mieleen yksi hienosti konseptoitu ja maailmallakin noteerattu tuore kotimainen design-brändi Saana ja Olli. Täällä Pohjolassa on hurjan paljon kaupallisesti hyödynnettävää eksotiikkaa ammennettavana.

Voi pojat, jos Taikin (ja muiden taidekoulujen) myyjäisten tuotteita saisi ympärivuotisesti jostakin. Mielestäni näissä tilaisuuksissa ollaan asian ytimessä. Aina halli täysi aivan mahottoman hienoja ja kohtuuhintaisia löytöjä keramiikasta kalentereiden kautta koruihin. Ruotsalainen Designtorget voisi siis helposti laajentaa konseptinsa Suomeen. Tanskalaiset, yllätys yllätys, ovat tällä saralla aivan omalla tasollaan. Jos on aikaa, niin kannattaa tsekata Bolia.comin konsepti heidän verkkosivuiltaan ja erityisesti katsoa etusivulta löytyvä video Bolia in 98 seconds.

Kuvankaappaus 2015-8-20 kello 13.42.37Kuvankaappaus 2015-8-20 kello 13.42.27

Vaihdoimme Annaleenan kanssa pitkiä sähköposteja, hieman samaa aihetta sivuten. Innostuin hänen valtavasta kipinästään ja haaveestaan kasvattaa isänsä perustamasta perheyrityksestä Hakolasta kansainvälinen design-brändi. Sukupolvenvaihdoksen myötä Hakolan tarina tuodaan aivan uudella tavalla esiin – nostetaan tekijät, käsityö ja materiaalit jalustalle.

Pääsin valitsemaan kotiimme Annaleenan suunnitteleman ruokapöydän, jonka valmistus on heidän toimintansa ytimessä. Rikon sen verran kirjesalaisuutta, että lainaan pari kohtaa käymästämme sähköpostikeskustelusta, koska niissä olennainen kiteytyy mielestäni hyvin: ”Kunnianhimoisena tavoitteenamme on myös pohjanmaalaisen puuseppäperinteen säilyttäminen. Mulla on kuvia Fiskarsista kun haetaan lankkuja, se on ihan mieletön paikka se Laatupuu mistä haetaan materiaalit. Mulla on myös kuvia Petristä tekemässä sun pöytää.”

Tilasin pöydän (mallia Woody) samassa koossa kuin nykyinen, joten lähinnä jännitän, miten hyvin värisävy istuu tänne meille. Käsittääkseni se on jo valmistunut, joten perästä kuuluu kuvien kanssa.

woody_tukitpuutyosto_webhakola_woody2hakola_etusivu2

These textiles, prints and furniture are designed by a young Finnish designer Annaleena Hämäläinen. I’ve noticed some of her work already 2012 and now when she contacted me I was more than happy to do some co-operation. Her ambitious goal is to build their domestic family company Hakola into an international design brand by bringing out the materials, designers and carpenter tradition. They offered me one of their dining tables called Woody which will be delivered to me soon. More pictures coming from the result in our living room.

Postauksen kuvat lainattu Hakolalta ja torikoju.fi:stä luvan kera.
Images borrowed from Hakola and torikoju.fi with kind permission.

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *