Reilu vuosi sitten elämässämme tapahtui pienimuotoinen mullistus, kun vanha ja kovin lötkähtänyt makuualusemme heivattiin kierrätyskeskukseen ja tilalle kannettiin uudet patjat Ikeasta. Muistan kuinka raavin päätäni patjavalintojen kanssa ja päädyin lopulta kyselemään ystävieni nukkumakokemuksia Facebookissa. Kommenteissa vilistivät Ikea ja Tempur, joista ensimmäistä kehuttiin hyvän hintalaatusuhteensa ansiosta ja jälkimmäisen kerrottiin olevan kallis, mutta hintalappunsa väärti.

Loppusuoralla pallottelimme Sotkan ja Ikean tarjouksia, joista jälkimmäiseen tartuttiin sopivasti sattuneen patjakampanjan ansiosta. Kotiin kiikutettiin kaksi 90 leveää runkopatjaa yhteisellä tuplaleveällä petarilla.

Minulta on muutamaan otteeseen kyselty Ikean patjan käyttökokemuksia ja voin hyvillä mielin yhtyä tuohon juuri mainittuun hintalaatukommenttiin. Jäykkätekoinen Sultan Skaun tuntui ensikellahduksella sopivalta ja on sellaiseksi osoittautunut reilun vuoden pötköttelyn aikana. Muistaakseni joidenkin mittarien mukaan olisin ollut sopivampi aisapari jollekin hieman pehmeämmälle mallille, mutta onneksi luotin askeettiseen intuitiooni. Patja ei näytä löystymisen merkkejä ja myös Daniel (juuri kysyin ja tarkistin) on ollut oikein tyytyväinen uniinsa.

Tempurin muovatuvat tyynyt hommasimme vastikään paremman niskaergonomian toivossa. Selällään torkkuva Daniel valitsi Millenniumin ja minä Ombracion, jonka pitäisi passata paremmin miten päin sattuu nukkuville. Aika korkealta on tuntunut, mutta vaatii kuuleman mukaan vain totuttelua. Olen ollut aina tyynynkin suhteen ennemmin kovan kuin upottavan kannalla: mitä littanampi, sitä mieluisampi ja mikä tärkeintä, sisällön täytyy olla yhtenäistä vanua. Kammoksun muhutyynyjä (niitä, joissa sisällys menee tuhannen hötöksi).

Sängyn arviointi on aina varsin subjektiivista puuhaa, mutta hankinta on rahallisesti niin merkittävä, että pieni ajatustenvaihto ennen ostopäätöstä on aina paikallaan. Minkälaisia patja-/tyynykokemuksia löytyy sieltä puolelta ruutua?

//

We took our old Yankee bed to the recycling center and bought new mattresses from Ikea over a year ago. I remember scratching my head with all the choices and ended up asking my friends what should I do on Facebook. Ikea was praised for a good value for money and Tempur was said to be expensive, but worth the price tag. 

Evaluation of the bed is always a very subjective thing to do but the decision is financially so significant that a small exchange of experiences is always in place. I’ve been asked a few times about Ikea mattresses and I can say at least we’ve been very happy with the choice so far. Good value for money as said.

41 kommenttia

 • Meillä on tuo sama Ikean setti, tosin kapeammalla sängyllä. Minulla oli sama juttu, että painon mukaan se pehmeämpi olisi ollut suosituksena, mutta tykkään jäykemmästä sängystä. Olemme olleet tyytyväisiä reilun vuoden käytön aikana. Ja kiitos tyynyvinkistä – meille tarvittaisiinkin uudet tyynyt.

 • Kiitos tästä postauksesta – meillä on edessä uusien sänkyjen hankinta ja noita Ikean sänkyjä ei ole ollut kenelläkään tutuistani. Taidanpa käydä vilkaisemassa.
  Oikein hyvää alkanutta viikkoa!

 • Mulla on myös Skaun + Toröd -setti. Halusin jämäkän patjan, mutta mulla meni aika kauan totutellessa, piti tosiaan vaihtaa tyynytkin. Nyt en vaihtaisi pois, on ihan paras!

  • Olikohan meilläkin tuo toröd, en muista yhtään petarin nimeä. Ei otettu kuitenkaan sitä kehon lämmöstä myötäilevää. Joo en vaihtais minäkään, varsinkaan siihen entiseen jenkkipatjakammotukseen.

 • Meillä on ollut reilu kaksi vuotta jo tuotannosta poistunut Ikean Flokenes eli ns. ikeatempur. On siis kokonaan vaahtomuova (jousia en enää huoli) ja päällä lämmöstä muovautuva kerros. On pysynyt täydellisen jämäkkänä ja soveltunut kahdelle reilusti eri kokoiselle nukkujalle hyvin. Meillä on siis yksi 140 cm patja. Mukavaa on myös se, ettei sijauspatjaa ole, paksun patjan alle käännetty lakana on hyvän näköinen, mutta lakanoiden vaihto vaatii kyllä hauista.

  Toivottavasti tämä kestää vielä pitkään, sillä omaan makuuni meidän patja on mitä täydellisin. Hienoissakin hotelleissa tulee ikävä omaa sänkyä. Omalla kohdallani en usko, että Tempuriin sijoittaminen olisi tuonut mitään lisäarvoa.

  • Siis 120 senttiähän on optimi kahdelle! Nukuimme ennen yhteenmuuttoa mun luona 105 cm sängyllä vallan hyvin.

   On muuten hyvä kikka sisustuksessa tuo 140 cm – eroa ei silmällä sängyn koossa oikeastaan edes huomaa, mutta pieni makuuhuone on paljon tilavampi, mitä se olisi täyskokoisella parisängyllä.

   Tuotannon loppumisen syytä en tiedä. Valikoimiin ei ole tullut mitään vastaavaakaan. Johtuuko se sitten siitä, että patjan luokitus oli ”kova” eikä pehmeän upottavia sänkyjä haluava kansa osta moista tarpeeksi?

 • Meillä Askon patjat, jotka nyt palvelleet melkein neljä vuotta ja tyytyväisiä ollaan oltu. Tyynyt sen sijaan aiheuttaa päänvaivaa ja muutalkin vaivaa… Tuntuu, että vedän puoleeni juuri noita höttötyynyjä. Hyvä tyyny yhä haussa vaikka tänä vuonna on jo kolmas menossa. Niin paljon hyvää olen kuullut Tempureista, että taidan seuraavaksi sijoittaa sellaiseen ja toivoa parasta 🙂

 • Mulla on Iskun jenkkisänky, joka on palvellut pian 7 vuotta menemättä miksikään, ollut kyllä loisto-ostos. Tyynynä Tempur Millennium, jota en kyllä enää muuhun vaihda! 🙂

 • Meillä reilu vuosi sitten ikeasta hankitut lateksipatjat, ja tykkään aivan älyttömän paljon! Patja on tosi kova, ja aluks saattaa vähän pelästyttää ku melkein tuntuu että se olis jotain tiiliskiveä. 😀 Mutta siitä huolimatta se tuntuu kuitenkin tosi miellyttävältä. Mulla melkein kaikissa sängyissä uppoo lantio aina tosi syvälle, ja se aiheuttaa sen et selkä on ihan älyttömän kipee jos yhtään kauemmin nukkuu. Nuo patjat on kuitenkin niin tukevat, että rangan luonnollinen asento säilyy, eikä mikään uppoo mihinkään. 😀 Toisaalta myös mies tykkää, vaikka hänellä ei tuota lantio-ongelmaa koskaan olekaan. Aina jossain kylässä nukutun yön jälkeen toteaa, että kyllä ne meidän patjat vaan on hyvät. Eli todella paljon ollaan tykätty! Ikean tyynyt (sellaset vaahtomuoviset) oli myös aluks tosi ihanat, mutta ne on valitettavasti kyllä jo lötkistyneet… Tempurista haaveilen!

 • Teillä on kyllä mielettömän kaunis koti. Kiva kuulla, että Ikean patjat ovat toimineet – meilläkin on ostoslistalla jossain vaiheessa uusi sänky ja Ikeassa on ollut muutama mielenkiintoinen yksilö 🙂

 • Kauniita kuvia! Toi kattolamppu on piste IIN päälle. Ja ihana palmikkopeitto.
  Mulla on Tempurin tyyny, johon en koskaan tottunut. Liian kova, vaikken ookaan höttötyynyjen kannalla. Tai sitten en vaan jaksanut tarpeeks pitkää siedätyshoitoa.

 • Unikulmasta ostettiin kaks 80cm leveää runkopatjaa ja yhteinen petari 2007. Niin hyvät! Maksohan ne,mutta kannatti. Ja oli unikulman edullisemmasta päästä,ellei halvinkin. Molemmilla on jotenkin painon mukaan valittu runkopatja,raskausaikana oli liian pehmyt,nyt taas niin hyvä!
  Mun tyyny on joku ergonominen (en muista mikä merkki,mutta esim messuilla oli nyt viikonloppuna esittelijä), josta saa ite täytteitä lisäämällä/poistamalla just hyvän. Aivan huippu! Loppu aamuiset hartiasäryt kun tyyny meni vaihtoon 😉

  Saikohan tästä taas mitään selvää…

 • Meillä on Ikean patjat ollut ehkä 4-5 vuotta ja hyvin toimii! Tyynyt sen sijaan sietäisi uusia, en vaan uskalla ostaa uutta koska kammoan korkeita, isoja tyynyjä. 😀

 • tempurin ompracio huonoin tyyny päällinen tosi karkea.saa jatkuvasti muotoilla.kova.ostin joutsen untuvatyynyt verkkokaupasta tuliparissa päivässä.nukuin pitkästä aikaa pitkät ja hyvät unet. en huoli enää yhtään tempuria.

 • Käyttökokemusta nyt Ikean patjasta joulukuulta Jouset lyövät pohjaan tietyissä asennoissa Siitä huolimatta hyvä Plus
  Kustaa Bernhard Waasa

 • IKEAN tyynyt lässähti meilläkin alta aikayksikön. Saatiin vaihdettua vasta koko perhettä kohdanneen täitartunnan jälkeen. Nyt on familonin kultatere ja nukumme todella hyvin. Patja ei onneksi pidä ääntä
  Kustaa Bernhard Waasa

 • Meillä on vuoden vanha parisänky IKEA:sta, nimeä en muista mutta hintaa on 800€ feikkitempurin petarin kanssa. Jouset on löystyneet ja petari on aivan lässähtänyt. Kuukausi ollaan nukuttu selkäkipujen kanssa, kun joutuu nukkumaan kuopassa. Lisäksi yöt ovat menneet pyöriessä, todella levotonta unta, aamulla herää vielä väsyneenä. Teimme reklamaation valokuvien kera ja IKEA hyvittää meille kauppahinnan lahjakortin muodossa. Nyt pitäisi valita uusi sänkysetti IKEA:sta mutta luottamus on täysin mennyt. Petariksi en suosittele feikkitempuria, se on täysi katastrofi. Ja jos totta puhutaan, en ikinä ostaisi sänkyä IKEA:sta, nyt vaan ei ole vaihtoehtoja…

 • Meillä on nyt Ikean joustinpatjaa testattu yli 2 vuotta ja toimii. Pito on hyvä ja jouset eivät pahasti lyö pohjaan kuin aivan äärimmäisissä tilanteissa, joissa esimerkiksi koko kehon paino jää yhden polven varaan. Edelleenkin olemme hankintaamme tyytyväisiä vaikka seuraava sänky onkin todennäköisesti matala futon. Sen minkä patja kestää niin sängyn jalat ovat alkaneet klapata pituussuunnassa aika reippaasti
  Kustaa Bernhard Waasa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *