Kadun aika ajoin hiljaa itsekseni, että valitsin ala-asteella puutyöt tekstiilituntien sijaan. Olen pläräillyt käsityölehtiä ihaillen niiden suloisen kotikutoisia luomuksia, joiden ohjeet ovat näyttäneet minun silmääni enimmäkseen jonkin teknisen laitteen koodikieleltä. Kun törmäsin Muita ihania -blogin superhelpon syyspipon ohjeeseen, päätin että vinttasen vielä tänä syksynä tuommoinen päässäni töihin.

Aloitin kutomisurani klassisesti villasukista. Ostin puikot, pari lankakerää ja aloin googlata erilaisia villasukan ohjeita. Yritin löytää jonkun kansantajuisen aloittelijan version, mutta tuloksetta. Hetken surffailun jälkeen tein varsinaisen megalöydön: Novitan silmukkakoulu. Harjoittelin erilaisia neuloksia ensin ontelokuteella ja ähersin yhden harjoitussukan, jota kudoin ja purin, kudoin ja purin. Tästä tekeleestä löytyy kuva blogin Facebook-sivuilta. Harjoittelu tuotti tulosta ja sain lopulta melko nopealla aikataululla valmiiksi kuvien sukkaparin.

Uuden oppiminen on mahtavaa. Harjoittelu vaatii pitkiä hermoja ja muutamia ärräpäitä, mutta lopputulos palkitsee. Olen aivan fiiliksissä kaikista mahdollisuuksista, joita pystyn tämän kamppailun ansiosta toteuttamaan. Kasa uusia lankoja ja puikkoja on jo hankittuna ja mieli pursuaa ideoita. Ei muuta kuin puikko-ostoksille ja Google auki, mikäli omatekoiset villasukat himottavat ruudun sillä puolen. Ja miten ihana joululahjaidea jollekin läheiselle?

30 kommenttia

 • Hienoa Kaisa! Pidä toi. Mä kans hurahdin kutomiseen, mutta se ei kauaa kestänyt. Ekasta sukkaparista vasta ensimmäinen melkein valmiina. Kesken on myös tuubihuivi ja tyynynpäällinen…. Huoh.

 • Mä hurahdin virkkaamiseen tossa joku syksy, nyt ei oo tullu pitkään aikaan kyllä virkkailtua.. Sillon tein pipoja ja alotin yht kaulaliinan tekoo 🙂

 • HETI kun tämä remontti hellittää, minä NIIN aion keskittyä virkkuukoukkuun ja muihin kutimiin! =) Loppusuorallahan tässä ollaan, joten kohta ei enää ole tekosyitä olla kutomatta ja virkkaamatta.

 • Heh, minä taas puolestani kadun että EN mennyt puukässään. Siihen maailman aikaan kun valinta piti tehdä, puutöiden valinta olisikin ollut ennenkuulumatonta (joskus kaukaisen 70-luvun alussa). Nuo tekstiilihommat olisin oppinut kotona ja olisin ollut paljon parempi puukässässä. Vaikka tykkään kovasti tehdä tekstiilitöitä, olen aina ollut enemmän kovien materiaalien ihminen. Mutta ohan se tosin helpompaa istua sohvalla ja kutoa kuin tehdä puuhommia 🙂

  • Puolensa molemmissa hommissa. Tuo on totta, että tekstiilitöihin on himpun helpompi tarttua kotona. Nauttisin kyllä puutöistäkin, jos oisi männä vuosien puukäsityöluokka ja kaikki vempeleet käytettävissä. 🙂 Pikkusen vähälle jäänyt nuo puuhommat peruskoulun jälkeen. :/

 • Kauniita kuvia! <3 Täällä on myös toinen kutomiseen ja virkkaamiseen hurahtanut.

  Lohdutukseksi puukässä-harmitukseen voin muuten sanoa, että opettelemista oli myös tällaisella peruskoulun tekstiilityön kunnialla läpi suorittaneella, joka oli kuitenkin sen jälkeen toistakymmentä vuotta tekemättä käsitöitä. Kun sain puikot käteen muistin kyllä miten tehdä oikea silmukka, nurja aiheuttikin sitten jo päänvaivaa. Virkkaussilmukat puolestaan jouduin opettelemaan ihan alusta Googlen ystävällisellä avustuksella. 🙂

  • Voin lohdutukseksi kertoa, etten osannut googlamatta tehdä edes aloitussilmukkarivistöä ja pitipä googlata se ensimmäinen vetosilmukkakin. 😀 Eli ihan hukkaan ei ole mennyt sinun kaikki tekstiilityövuodet. Haha.. En taitais itekkään osata tehdä makkaratikkuja tai etenkään niitä sähkötöitä, joita kolvattiin. Tein mm. vanerirasian, josta kuului nappia painamalla happy birthday -piipitys.

 • On kyllä sulla hienot sukat, onnittelut! Tuosta on hyvä jatkaa, itse tehdyt sukat lämmittävät lahjan saajan mieltä paljon! Kaunis tuo persikkainen väri muuten!

 • Mä luulen et oisin viihtynyt siellä puukässässä paremmin. Ja luulen et rättikässän ope ois saattanu olla samaa mieltä 😉
  Hienot sukat! Ei onnistuis multa.

  • Miksköhän se piti valita koko ala-asteeksi tai yläasteeksi joko tai? Ihan hyvin olis voinu olla vaikka vuosi ja vuosi. Kiitos! Varppina muuten onnistuu, kun tuijotat tiiviisti ohjeita netistä. 🙂

  • Jes, meitä on monta. 🙂 Kiitos! <3 Olen muokkaillut Bloggerin oletuspohjaa erilaisilla pienillä koodeilla. Googlailemalla löytyy paljon vinkkejä!

 • Ahhahahhaha, nyt vasta tajusin sun kommentin! Meillä on samanlaiset sukat! Sama väri ja kaikki, eli hienot sukat on molemmilla! Mulla ei ole ne vielä edes valmiit ja tekisi jo mieli aloittaa tekemään uusia erilaisia sukkia ja muita ihania töitä kun ajatuksia on niin paljon!

  • Mulla on niiiin sama vaihe päällä. Tekis mieli tehä pipoja ja tuuihuiveja ja ja tyynyliinoja ja.. ja.. Enää ei tarvis kuin hemmetisti lankaa ja pidemmän kärsivällisyyden.

  • Kiitti! 🙂 No jos virkkuukoukku pysyy tuohon malliin kädessä, niin ei luulisi puikkojen kanssa olevaan pienintäkään ongelmaa. Ei muuta kuin sukkien kimppuun!

  • Ostin tämän ehkä reilu vuosi sitten askarteluihin akselilta Prisma/Citymarket. Kääreitä ei ole tallella, joten merkistä ei ole haisuakaan. Kaivelin sen nyt kutomisvimmoissani peleihin mukaan. 🙂

 • Jee, hienoa että säkin pääsit neulomisintoon mukaan! Se vielä kyllä mut niin mukanaan aina joka syksy. Viime kesänä mietin että mahdanko enää neuloakaan kun hurahdin niin virkkaukseen, mutta niin vaan syksyn tultua piti vetää puikot esiin. Eka projekti onkin jo valmis ja toinen ihan pian. Ja ne miljoona muuta ideaa odottaa vielä toteutumistaan 🙂

  Sukat on kyllä sellainen juttu että saa nähdä onnistunko niitä koskaan tekemään. Yksi tulee, mutta toisen kohdalla loppuu innostus. Pointsit sulle, hienot sukat!

  • Voi hitsi, jäänyt tähän vastaamatta! Tiedän jo nyt, että tämä homma vie mukanaan myös ens syksynä. Aivan mielettömän mukaansatempaavaa hommaa! Täälläkin vähän tökkii nuitten parillisten tekeminen… :// Parhaillaan kaksista lapasista toinen tehty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *